Berubah Menjadi Himar

Berubah Menjadi Himar

Dalam terik panas mentari yang memancar menyinari tanah Baitul Haram, seorang ulama zuhud yang bernama Muhammad Abdullah al-Mubarak keluar dari rumahnya untuk menunaikan ibadah haji. Di sana dia leka melihat seorang pemuda yang asyik membaca selawat dalam keadaan ihram. Malah di Padang Arafah dan di Mina pemuda tersebut hanya membasahkan lidahnya dengan selawat ke atas Nabi.

“Hai saudara,” tegur Abdullah kepada pemuda tersebut. “Setiap tempat ada bacaannya tersendiri. Kenapa saudara tidak membanyakkan doa dan solat sedangkan itu yang lebih dituntut? Saya lihat saudara asyik membaca selawat saja.”


Wajah mayat bertukar jadi himar


“Saya ada alasan tersendiri,” jawab pemuda itu. “Saya meninggalkan Khurasan, tanahair saya untuk menunaikan haji bersama ayah saya. Apabila kami sampai di Kufah, tiba-tiba ayah saya sakit kuat. Dia telah menghembuskan nafas terakhir di hadapan saya sendiri. Dengan kain sarung yang ada, saya tutup mukanya. Malangnya, apabila saya membuka semula kain tersebut, rupa ayah saya telah bertukar menjadi himar. Saya malu. Bagaimana saya mahu memberitahu orang ramai tentang kematian ayah saya sedangkan wajahnya begitu hodoh sekali?

“Saya terduduk di sisi mayat ayah saya dalam keadaan kebingungan. Akhirnya saya tertidur dan bermimpi. Dalam mimpi itu saya melihat seorang pemuda yang tampan dan baik akhlaknya. Pemuda itu memakai tutup muka. Dia lantas membuka penutup mukanya apabila melihat saya dan berkata, “Mengapa kamu susah hati dengan apa yang telah berlaku?”

“Maka saya menjawab, “Bagaimana saya tidak susah hati sedangkan dialah orang yang paling saya sayangi?”

“Pemuda itu pun mendekati ayah saya dan mengusap wajahnya sehingga ayah saya berubah wajahnya menjadi seperti sediakala. Saya segera mendekati ayah dan melihat ada cahaya dari wajahnya seperti bulan yang baru terbit pada malam bulan purnama.

“Engkau siapa?” tanya saya kepada pemuda yang baik hati itu.

“Saya yang terpilih (Muhammad).”

“Saya lantas memegang jarinya dan berkata, “Wahai tuan, beritahulah saya, mengapa peristiwa ini boleh berlaku?”

Rahsia selawat 100 kali

“Sebenarnya ayahmu seorang pemakan harta riba. Allah telah menetapkan agar orang yang memakan harta riba akan ditukar wajahnya menjadi himar di dunia dan di akhirat. Allah telah menjatuhkan hukuman itu di dunia dan tidak di akhirat.

“Semasa hayatnya juga ayahmu seorang yang istiqamah mengamalkan selawat sebanyak seratus kali sebelum tidur. Maka ketika semua amalan umatku ditontonkan, malaikat telah memberi tahu keadaan ayahmu kepadaku. Aku telah memohon kepada Allah agar Dia mengizinkan aku memberi syafaat kepada ayahmu. Dan inilah aku datang untuk memulihkan semula keadaan ayahmu.”


Sekian Wassalam….

Catatan Yang Berkaitan: Bantuan Rasulullah Kepada Umat Yang Banyak Berselawat

4 ulasan:

dahsyatnya selawat!
p/s: sumbernya tuan?

Pengalaman pengamal selawat.. adalah ibu saya sendiri... diakhir hayatnya seperti orang tidur... mayatnya lembut tidak keras...setiap hari ibu saya mengamalkan selawat selepas dia tidak nampak akibat penyakit kencing manis...dunia gelap ditemani selawat setiap hari selepas solat..mudah2an rohnya ditempatkan bersama2 orang2 yang solehah..amin.....

Buku 60 Kisah Bertemu Rasulullah s.a.w

Semoga ibu mu mendapat rahmat & syafaat disana nnti..inyaAllah..

banyak kisah mengenai mimpi bertemu Rasulullah..salah satunya cerita wajah menjadi himar..dan ada dari kisah2 yg lain perut menjadi buncit sbb memakan harta riba dan ada yg wajah menjadi hitam hasil riba..semuanya berkaitan mimpi bertemu Rasulullah yg ada dlm 60 kisah bertemu rasulullah..kisah didalam buku trsebut banyak diambil dari kitab2 arab...

antara kisah yg berkaitan mimpi bertemu rasulullah yg dicatatkan disini:Bantuan Rasulullah Kepada Umat Yang Banyak Berselawat dan Bantuan Rasulullah Ketika Musibah

Catat Ulasan

PENGIKUT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...