PENDEDAHAN SAINTIS ISRAEL

PENDEDAHAN SAINTIS ISRAEL
Mordechai Vanunu


Mordechai Vanunu di taman Katedral St. George. Gambar ini diambil dua hari selepas beliau dibebaskan dari penjara pada 21 April, 2004.

Mordechai Vanunu, dilahirkan di Marrakesh, Maghribi pada 13 Oktober 1954 merupakan bekas juruteknik nuklear yang mendedahkan secara terperinci program senjata nuklear Israel kepada sidang British pada 1986. Dia telah diculik oleh ejen Israel dan diseludup ke Israel, di mana dia telah teruji dan disabitkan atas pengkhianatan.

Mordechai Vanunu menghabiskan 18 tahun dalam penjara, termasuk lebih dari 11 tahun di pengurungan sendirian. Vanunu telah dibebaskan dari penjara pada 2004, akan tetapi segala pergerakan beliau dikawal dan dipantau.kemudian itu dia telah ditangkap beberapa kali kerana melanggar batasan, termasuk memberi beberapa temubual kepada wartawan luar dan cuba meninggalkan Israel.

Pada 2007 Vanunu telah dijatuhkan hukuman enam bulan di penjara kerana melanggar tempoh parol beliau. Hukuman ini telah dianggap luarbiasa oleh pendakwa yang menjangkakan hukuman yang digantungkan. Sebagai tindak balas, Amnesty International menerbitkan sidang pembebasan pada 2 Julai, 2007, menyatakan bahawa "Organisasi ini menganggap Modechai Vanunu menjadi banduan hati nurani dan mengarahkan untuk pembebasan beliau secara segera dan tidak bersyarat." Vanunu telah dihuraikan oleh kebanyakan sebagai peniup wisel tetapi oleh yang lain, terutamanya orang Israel, sebagai pengkhianat.Kehidupan awal dan pendidikan

Vanunu dilahirkan di Marrakesh, Maghribi kepada keluarga Yahudi; ayah beliau merupakan rabai. Pada 1963, pada usia sembilan tahun, beliau emigrat dibawah Hukum Mengembali dengan ibubapa beliau dan 4 pertama dari 11 abang dan kakak ke Israel. Pada 1973, beliau mendaftar untuk program matematik dan fizik di Universiti Tel Aviv. Bagaimanapun beliau memanjangkan tugas sebagai tentera simpanan pada Perang Yom Kippur 1973 dan kekurangan dana menjadikan beliau untuk menangguhkan pelajaran beliau.

Vanunu melengkapkan tiga tahun beliau dalam khidmat tentera sebagai sapper dalam IDF Kor Kombat Kejuruteraan, dengan pangkat sarjan pertama. Selepas melengkapkan khidmat beliau dan memulakan pekerjaan di Pusat Penyelidikan Nuklear Negev. Vanunu menjadi pelajar sambilan geografi dan falsafah di Universiti Ben-Gurion dari Negev,di mana beliau menjadi kritikal dari kebanyakan polisi kerajaan Israel, membentuk sebuah kumpulan yang dipanggil "Kampus" dengan empat pelajar Yahudi lain dan lima pelajar Arab. Vanunu juga digolong dengan sebuah kumpulan yang dipanggil "Gerakan untuk Kemaraan Keamanan".Vanunu menerima siswazah dari Universiti Beersheba pada 1985 dengan BA dalam Falsafah dan Geografi.

Antara 1976 dan 1985, Vanunu telah digajikan sebagai juruteknik loji nuklear dan pengurus sambilan di Pusat Penyelidikan Nuklear Negev, sebuah fasiliti Israel yang digunakan untuk membangunkan dan mengeluarkan senjata nuklear,terletak di Gurun Negev selatan Dimona. Kebanyakan agensi risikan sedunia menganggarkan bahawa Israel membangunkan senjata nuklear seawal 1960an, tetapi negara tersebut telah sengaja mengekalkan "Polisi kesengajaan kekaburan", tidak berpengetahuan mahupun menafikan ia memiliki senjata tersebut. semasa dalam penggajian beliau bahawa terdapat salah satu dari kumpulan sayap-kiri iaitu keahlian Vanunu yang diadakan memprotes terhadap reaktor nuklear Iraq Osiraq, iaitu telah dipercayai menjadi sebahagian dari program pembangunan senjata nuklear Iraq. Jerusalem Post menyatakan bahawa Vanunu mengambil aktif sebahagian dari protes ini,didebatkan bahawa ini menunjukkan bahawa beliau dimotivasikan oleh perasaan benci kepada Israel pada perbuatan kemudian beliau.

Ia dipercayai bahawa di Dimona, Vanunu menjadi bertambah bermasalah mengenai program senjata nuklear Israel yang meluas dipecayai iaitu yang beliau bekerja. Apabila beliau telah diletak keluar dari Dimona pada 1985, Vanunu meninggalkan Israel. beliau tiba di nepal dan dianggap sebagai pemelukan ke agama Buddha, kemudian mengembara ke Burma dan Thailand. Pada 1986, beliau mengembara ke Sydney, Australia. Sementara di sana, Vanunu tinggal dalam hostel di Kings Cross dan bekerja dengan kerja aneh, pertama sebagai pembasuh pinggan mangkuk hotel dan kemudian sebagai pemandu teksi.

Vanunu mula menghadiri gereja tempatan, St. John's, Darlinghurst. Sana beliau berjumpa dengan Reverend John McKnight, yang bekerja dengan tanpa huni dan penagih dadah. Vanunu memeluk Kristian dan telah dibaptiskan sebagai John Crossman ke dalam Anglican Church of Australia, mejadikan beliau lebih renggang dari keluarga beliau.

Sementara di Sydney, beliau berjumpa Peter Hounam, seorang wartawan dari The Sunday Times di London. Pada awal September 1986, Vanunu terbang ke London dengan Hounam, dan dalam pencabulan dari persetujuan tak-terdedah beliau, mendedahkan kepada The Sunday Times pengetahuan beliau dari program nuklear Israel, termasuk gambar yang beliau ambil secara rahsia pada tapak Dimona.

The Sunday Times amat bimbang untuk diperdayakan selepas sebelumnya dimalukan oleh tipu daya Diari Hitler. AKibatnya, akhbar tersebut mahu mengesahkan kisah Vanunu dengan pakar senjata nuklear terkemuka, termasuk bekas pereka senjata nuklear A.S. Theodore Taylor dan bekas pereka British Frank Barnaby, yang bersetuju bahawa kisah Vanunu adalah benar.

Vanunu memberikan huraian terperinci dari pengasingan lithium-6 yang diperlukan untuk pengeluaran dari tritium, ramuan asas dari bom pemecahan pelakuran-ditujah. Manakala kedua-dua pakar menyimpulkan bahasa Israel mungkin membuat bom tujahan peringkat-tunggal seumpama, Vanunu, iaitu pengalaman kerja beliau terhad kepada penghasilan bahan (bukan komponen), memberi tiada bukti spesifik bahawa Israel telah membuat bom termonuklear dua-peringkat, seperti bom neutron. Vanunu menghuraikan pemproses plutonium digunakan, memberikan kadar penghasilan sekitar 30 kg per tahun, dan menyatakan bahawa Israel gunakan sekitar 4 kg per senjata.Dari maklumat ini ia mungkin jadi untuk menganggarkan bahawa Israel mempunyai plutonium mencukupi untuk sekitar 150 senjata nuklear.

Vanunu menyatakan dalam surat beliau bahawa beliau berhasrat untuk berkongsi wang dari akhbar untuk maklumat dengan Gereja Anglikan Australia. Jelas kecewa dengan tundaan manakala Hounam telah menyiapkan penyelidikan beliau, Vanunu mendekati akhbar pesaing, tabloid Sunday Mirror, iaitu pemiliknya ialah Robert Maxwell. Pada 1991, seorang pegawai Mossad yang dihurai-sendiri yang dipanggil Ari Ben-Menashe mengesyaki bahawa Maxwell telah condong keluar Mossad tersebut, mungkin jadi melalui risikan rahsia British, mengenai Vanunu.. Ia juga kemungkinan besar bahawa mereka telah dikejutkan oleh penyiasatan yang dibuat kepada Kedutaan Israel di London oleh wartawan Sunday Mirror.

Kerajaan Israel berhasrat menahan Vanunu, tetapi berazam bahawa untuk mengelak dari membahayakan hubungan baiknya dengan Perdana Menteri Margaret Thatcher , Vanunu patut dipujuk untuk meninggalkan wilayah UK dibawah kesukarelaan beliau sendiri. Bersandiwara sebagai pelancong Amerika yang dipanggil "Cindy", ejen Mossad Israel Cheryl Bentov berbaik dengan Vanunu, dan pada 30 September memujuk beliau untuk terbang ke Rom dengan Cindy pada satu percutian.

Sebaik sahaja di Rom, ejen Rom menangkap beliau, mendadahkan beliau dan menyeludup beliau ke Israel pada kapal pengangkutan barang, bermula hampir sedekad beliau terkurung dalam penjara Israel.

Pada 5 Oktober, Sunday Times menerbitkan maklumat yang beliau dedahkan, dan menganggarkan bahawa Israel telah menghasilkan lebih dari 100 warhead(peledak) nuklear.

Contoh: Video di bawah menunjukkan aktiviti ujian nuklear yg sedang dijalankan,moga2 kita mengambil iktibar dari bahana bahaya senjata nuklear dan kesannya terhadap alam sekitar...selamat menonton...
Wallahu'alam....

Oleh: Mohd Faizal Mohd Nan

Artikel "PENDEDAHAN SAINTIS ISRAEL" yang tersiar di halaman hasnulhadiahmad.blogspot.com para pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun alamat hasnulhadiahmad.blogspot.com hendaklah disertakan bersama untuk memudahkan proses rujukan,hendaklah memohon keizinan terlebih dahulu.

0 ulasan:

Catat Ulasan

PENGIKUT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...